fysioterapi

Smerter mellem skulderbladene og brystkassen

Hvad er symptomerne, årsagerne og 3 gode øvelser, du kan lave


Smerter mellem skulderbladene er noget rigtig mange mennesker oplever i løbet af deres liv. Der kan være mange forskellige årsager til, at du får smerter mellem skulderbladene eller kan opleve udstrålende smerter i brystkassen.

Det er selvfølgelig aldrig rart, når du oplever smerter mellem skulderbladene eller smerter i ribbenene. Men når man først har fundet hovedårsagen til problemet, så er behandlingen nemmere og de fleste mennesker får et rigtig godt resultat. Hos Fit&Sund Fysioterapi Albertslund er vi specialister i at hjælpe mennesker i alderen 40+ med deres smerter omkring skulderbladene og ribbenene, så de kan være aktive og bevægelig uden smertestillende piller, risikable operationer eller frygten for at skulle sætte tempoet ned.

Så hvis du lider af smerter mellem skulderbladene, smerter i ribbenene, facetledssyndrom eller andre smerter omkring brystkassen, så læs endelig videre for at finde årsagen til de forskellige symptomer, og hvad du kan gøre for at lindre smerterne.

Hvilke symptomer kan du opleve ved smerter omkring brystkassen

 

Smerter mellem skulderbladene

Smerter mellem skulderbladene kan nemt forveksles med facetledssyndrom, men ofte kommer smerterne mellem skulderbladene ved længere stillesiddende arbejder eller hvis du bevæger din nakke eller arme. Det skyldes, at mange af musklerne omkring skulderne og skulderbladene sidder fast på brystkassen. Så når du har smerter mellem skulderbladene, kan det skyldes, at musklerne enten bliver overbelastet eller er utrænede. Hvis det er tilfældet, så vil det hjælpe markant at træne musklerne omkring skulderbladene og lave en masse øvelser, hvor du trækker noget vægt ind mod kroppen.

Rigtig mange mennesker oplever også, at deres smerter omkring brystkassen og mellem skulderbladene kan komme ved et løft, når de går i haven eller skal samle en genstand op fra gulvet. Da vil smerterne ofte komme meget pludseligt, og blive mere intense i timerne efterfølgende.


Facetledssyndrom

Symptomerne på facetledssyndrom vil ofte være smerter i de små led mellem skulderbladene fra den øverste del af brystkassen til den midterste del af ryggen. Smerterne er mest tydelige, når du bevæger dig. Det vil typisk være, hvis du laver roterende bevægelser eller sidebøjninger – f.eks. når du skal kigge dig over skulderen, når du cykler eller kører bil. Du kan også opleve smerterne, hvis du tager en dyb vejrtrækning, fordi facetleddene sidder tæt på ribbenene, der skal løftes, når du trækker vejret ind.

Udstrålende smerter fortil på brystkassen

Hvis du oplever, at dine smerter godt kan stråle fra bagsiden af brystkassen og langs med siden i retning af ribbenene, så skyldes det ofte, at du har en nerve, der bliver påvirket. Fra ryggen løber der mange nerver ud til det omkringliggende område, og en af de nerver løber langs med ribbet. Bliver denne enten klemt eller bliver irriteret, så kan det mærkes som smerter, der løber langs med ribben. Smerter langs med ribbenene kan også være, fordi selve ribbet har svært ved at bevæge sig. Ribbenene har ofte svært ved at bevæge sig, hvis du enten sidder meget på kontor eller generelt er stillesiddende og ikke får motioneret nok, hvor du får pulsen højt op, så du stiller krav til din vejrtrækning.

Smerter ved bøjet eller trykket ribben

Hvis du har været faldet ned på siden eller har fået et slag på siden af brystkassen, kan du godt bøje eller trykke et ribben og det kan give smerter. Her vil du ofte have smerter, når du trækker vejret dybt ind, hoster, nyser eller bugpresser ifm. Toiletbesøg. De fleste, der har trykket et ribben, er ikke i tvivl, fordi der skal være et traume til stede eller en direkte hændelse til grund for smerterne.

Osteoporose og smerter i brystkassen, ribbenene eller facetleddene

I meget sjældne tilfælde kan du opleve smerter i brystkassen, smerter mellem skulderbladene og ribbenene, der skyldes et sammenfald omkring hvirvlerne i ryggen. Det vil være mest almindeligt hos kvinder i alderen 60+ eller hvis du i forvejen ved, at du har osteoporose. Smerterne vil ofte være meget skarpe, dybe, og det kan være svært at finde ro og hvile for smerterne. En god behandler vil hurtigt kunne finde ud af, om det er tale om et sammenfald i ryggen, og du kan også søge egen læge.

Hvornår skal du søge læge?

I yderst sjældne tilfælde kan smerterne mellem skulderbladene og udstrålende smerter i brystkassen skyldes problemer med hjertet og lungerne. De klassiske tegn på hjertekarsygdomme vil være:

  • Åndenød
  • Uroligt hjerte eller hjertebanken
  • Besvimelse eller ”sorten for øjnene”
  • Udstrålende smerter – typisk ud i venstre arm

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, kan det være en god ide at søge egen læge først før du starter behandlingen.

Behandling af smerter mellem skulderbladene og brystkassen

Din behandling af smerterne mellem skulderbladene kan foregå hos en specialist hos os, der er vant til at arbejde med de her ting til dagligt. Vælger du at få noget hjælp og behandling kan det fremskynde din bedring, og du vil få hurtigere og bedre resultater end hvis du skal gøre det selv.

Øvelser for skulderne

Hvis du mere er typen, der heller vil gøre det selv, kan du starte med at lave de øvelser, som vi viser i videoerne nedenfor. Lav gerne øvelserne i 2-3 uger, og hvis det ikke hjælper, så vil vi anbefale dig at blive undersøgt og behandlet af en specialist.

1. Øvelse – Exstension
2. Øvelse – Sidebøjning
3. Øvelse – Rotation


BOOK DIN TID HER

DEL MED ANDRE

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *