Sådan kan du behandle slidgigt i knæet (knæatrose)
De bedste råd til, hvordan du effektiv kan lindre smerterne og fortsætte med at være aktiv.
Har du i længere tid gradvist fået mere og mere ondt i knæet? Smerterne er blevet værre uden, at der er en egentlig grund til det, og du har også oplevelse af, at det er svære at komme i gang om morgenen eller efter du har siddet stille i længere tid?
Måske har du været til lægen, der først har givet dig nogle smertestillende piller – der kan tage toppen af det, men ikke virker på længere sigt, og derefter har du fået et røntgenbillede af dit knæ med beskeden:
”Du har slidgigt i dit knæ – Derfor har du ondt”
Hvis det lyder som dig eller noget du har oplevet før, så har vi her hos Fit&Sund Fysioterapi Albertslund samlet det fulde overblik til dig over, hvad kan være årsagen til din slidgigt i knæet, hvilken behandling er den bedste og hvad du skal være opmærksom på, hvis du laver øvelser for din slidgigt.
Dette blogindlæg indeholder nogle af de bedste råd og vejledning til, hvordan du effektivt kan lindre dine smerter i knæet og fortsætte med at være aktiv, og er perfekt læsning for dig, hvis du er i alderen 40+.
Symptomer på slidgigt i knæet:
De typiske symptomer på slidgigt er smerte i det led, der er involveret. Smerterne vil ofte føles inde i selve knæleddet, og mange oplever at smerterne godt kan være lidt skarpe eller murrende. Smerterne bliver typisk bedre, når du bevæger dig, og kan blive værre hvis du i en længere eller kortere periode er inaktiv.
Hvis du har haft ondt i længere tid, kan smerterne også udvikle sig til en ømhed i området omkring hele knæet. Det føles altså som om det er blevet værre, fordi det gør ondt i et større området.
Rigtig mange af dem vi taler med hos Fit&Sund Fysioterapi Albertlund fortæller også, at de oplever at deres led føles stive. De kan have lidt svært ved at komme i gang om morgenen, og får det bedre efter ca. 30 minutter, når de er kommet op og har startet dagen. Nogle oplever også at stivheden kan blive værre, hvis de har gået en lang tur, dyrket sport og holder en pause bagefter eller har siddet ned i længere tid til i sofaen, til middag eller lignende.
Når man har slidgigt i knæet, kan der også komme forskellige lyde fra knæet. Det er ofte knasende lyde eller skurren ved bevægelse. Det er ikke altid, at det gør ondt samtidig med at der er lyde. Faktisk er det mere normalt, at der kommer lyde fra knæet og det ikke gør ondt end det modsatte.
Sidste men ikke mindst er en af de almindelige symptomer, at der kan være hævelse eller væske i knæet. Hævelsen eller væsken i knæet vil rigtig ofte være bagpå knæet, ovenover knæet eller i de små ”lommer” der er på hver sin side af senen under knæskallen.
Årsagen til slidgigt i knæet:
Når vi snakker om årsagen til slidgigt og smerter i knæet, kan der være rigtig mange grunde. Slidgigt har i mange år været brugt om degenerative forandringer på primært brusken eller forandringer på knoglen overflade på lårbenet eller underbenet. Men i virkeligheden har det ikke så meget med ”slid” at gøre.
Hvorfor har det ikke det, tænker du måske?
Man har ved de studier og røntgenbilleder ift. slidgigt i knæet ikke kunne finde en klar sammenhæng mellem folks smerter og mængden af slidgigt eller degenerative forandringer i knæet. Der er heller ikke nogen sammenhæng mellem folks arbejde og mængden af slidgigt. En person, der har haft hårdt fysisk arbejde, har ikke nødvendigvis mere slid end en, der har arbejdet på kontor. Der kan derfor kan være noget genetisk eller helt andre faktorer der har en betydning.
Men min læge og røntgenbilledet viser, at jeg har slidgigt og det gør ondt i mit knæ? Har jeg så ikke slidgigt?
Jo – det har du med stor sandsynlighed. Men slidgigt behøver ikke at betyde smerter. Man har lavet studier, hvor man har lavet røntgenbilleder af raske mennesker uden smerter, og kan se på de billeder, at de også har smerter. Derfor er der en dårlig sammenhæng mellem knæsmerter og slidgigt i knæet.
Men hvad er så årsagen til, at jeg har smerter i mit knæ og slidgigt? Jeg kan jo også se på billedet, at min brusk er gået i stykker og mit knæ er slidt.
Rigtige mange af de klienter vi snakker med, der fortæller os, at de har slidgigt har også fået at vide, at det ikke kan behandles, fordi deres brusk er gået i stykker. Men her kommer der noget interessant.
Bruskvæv indeholder ikke det vi med et fint ord kalder nociceptorer. Nociceptorer er små nerveender, der fortæller hjernen, at der muligvis er fare på færre, så hjernen kan producere smerte i det område, der kræver opmærksomhed – knæet.
Så da bruskvæv ikke har nociceptorer skyldes smerterne i knæet ikke de degenerative forandringer eller skaderne på brusk – Men hvad er så årsagen?
Ofte skyldes smerter i knæet ved slidgigt ikke selve sliddet. Smerterne kommer langt hyppigere, hvis der er noget betændelse i leddet, fordi der er en degenerativ proces, som kroppen ikke selv kan reparere. Betændelse i knæet kan derimod godt aktivere nociceptorerne – der i sidste ende betyder, at smerterne i knæet opstår. Betændelsen i knæet kan komme, fordi man overbelaster knæet mere end det kan tåle. Det kan også skyldes rygning, dårlig cirkulation af benet (manglende træning), dårlige kostvaner, der skaber betændelse i kroppen eller medicin, der hæmmer kroppens evne til at reparere på sig selv.
Sidst men ikke mindst kan der også komme slidgigt i et knæ, hvis leddet bliver udsat for ”forkert” belastning gennem længere tid (måneder og år). Det ”forkerte” belastning kan komme, fordi der er nogle problemer med foden eller hoften eller der mangler træning og styrke af knæet. Knæet er generelt underkroppens ”sorte får”, der får skylden for rigtig mange ting, og det ofte der, hvor symptomerne og smerterne ender, fordi belastning overstiger knæet evne til at håndtere situationen.
Skal vi hjælp dig?
Book gratis konsultation
Hvis du ønsker at vide mere omkring, hvordan vores dygtige, erfarne og venlige fysioterapeuter og osteopater kan hjælpe dig, så book en gratis konsultation her og vi kontakter vi dig hurtigst muligt – Så du kan få den bedste forudsætning for at komme hurtigt tilbage til et mere aktivt liv.
Få gratis rapport
Ønsker du at få lidt mere information lige nu, kan du downloade vores gratis rapport.
Hos Fit&Sund Fysioterapi Albertslund står vi altid klar til at hjælpe og vejlede til at finde frem til den rigtige behandlingsform for lige netop dig.
Kontakt os i dag og hør hvordan vi kan hjælpe dig
Telefon 92 44 93 19 eller via e-mail Albertslund@fitogsundfysio.dk