fysioterapi hedehusene

Guide – 5 simple råd til at reducere nakkesmerter og hovedpine

Har du et job, hvor du sidder meget foran en computer hver dag eller oplever du kontinuerlige og kroniske nakkesmerter og stivhed, der kan give dig en daglig og irriterende hovedpine?

Så er det her blogindlæg for dig.

I det her blogindlæg har vi samlet nogle af de mest simple råd, som du kan gøre brug af allerede i dag

​Nogle af rådene har du måske hørt før og andre kan være helt nye – Men fælles for dem alle er, at hvis du følger dem har du en markant større sandsynlighed for at reducere dine nakkesmerter og hovedpine.

Rådene er udarbejdet i samarbejdet med vores dygtige specialister i nakkesmerter og behandling af hovedpine, og er svarene på de spørgsmål vi får hos Fit&Sund Fysioterapi hver eneste dag fra vores mange klienter med samme problemer.

Stillesiddende arbejde kan være en stor udfordring og belastning for kroppen. Det er ikke så meget den egentlige stilling, der er det store problem, som mange måske tror – Men hvad er det så?

Faktisk skyldes mange af de nakkesmerter og hovedpiner vi oplever ikke den stillesiddende adfærd i sig selv men snarere manglende bevægelse og motion af nakken og skuldrene. Stillesiddende arbejde kan være en stor belastning for vores krop, og her er det vigtigt, at vi bruger vores muskulatur i området, så vores nakke bedre kan tolerere den øget belastning.

Nakkesmerter og hovedpine er et symptom

​Nakken er samlingspunkt for mange steder i kroppen. Den har både en relation til vores hovedbevægelser, bevægelser og problemer fra lænden, og som noget ukendt (for de fleste) spiller den også en rolle i vores fordøjelsessystem/hjerte/lunger.

Det betyder, at har du problemer i nogle af de områder, der sidder ovenfor eller nedenfor nakken, så kan det giver smerter i nakken. Der kan med andre ord være rigtig mange hovedårsager til, at du udvikler spændinger i nakken, nakkesmerter med udstråling til armen eller hovedpine.
Derfor er det vigtigt ikke kun at kigge på selve symptomet, man mærker, men også undersøge hovedårsagen til problemet.

Når vi kender hovedårsagen til problemet, vil du også få en bedre behandling og et hurtigere resultat. For at hjælpe dig med at finde frem til hovedårsagen har vi samlet de mest almindelige grunde til, at du får ondt, og hvad du kan gøre for at undgå smerterne eller reducere dem, hvis du oplever dem nu.

 

Råd 1: Hvorfor har du ondt? – Find hovedårsagen

​For at finde den bedste hjælp og behandling kræver det, at vi ved, hvorfor du har ondt. Du kan selv være med til at spore dig ind på, hvorfor du har ondt.
Rigtig mange mennesker med nakkesmerter har fået at vide fra deres læge (og måske via en skanning), at de har en discusprolaps. Hvis du har en discusprolaps i nakken vil du typisk opleve følgende:

  1. Udstråling til armen eller begge arme
  2. Manglende evne til at gribe om noget eller nedsat styrke i armen
  3. Stikken/prikken/summen i armen og fingrene
  4. Følelsesløshed helt eller delvis på hånd/underarm

Nakkesmerterne kan også være væk i hvile og kun komme sidste på dagen eller føles som en stivhed i nakken om morgenen – hvis du oplever dette, kan det skyldes manglende træning og styrke af nakkens muskulatur. Hvis vi ikke træner og bevæger vores nakke, som den er designet til, har kroppen en tendens til at ”stivne” og låse i leddene omkring nakken. Dette gør kroppen for at spare på bevægelsen og energien det kræver, da det kræver mange ressourcer af kroppen af opretholde vores bevægelighed og styrke. Det hedder med andre ord ”use it or loose it”-princippet. Jo mindre vi bruger og træner vores nakken, jo slappere og ubevægelig bliver den. Det kan selvfølgelig også gå den anden vej og blive bedre.

Den sidste og hidtil ukendte årsag til nakkesmerter kan også komme fra organsystemet. Organsystemet tænker du nok – Hvordan i alverden kan det have en betydning for mine nakkesmerter?

Organsystemet består blandt andet af vores hjerte, lunger og fordøjelsessystem. Disse organer hænger på en ”knage”, der er fæstnet i området omkring nakken på indersiden af nakkehvirvlerne.
Dette sørger for at organerne sidder godt beskyttet bag brystkassen og ikke ligger samlet i en stor bunke nede i bækkenet. Hvis organsystemet bliver udsat på overbelastning ved fx rygning, for lidt motion, dårlig kost, stress eller operationer i maven mm., kan det betyde af de strukturer, der hænger på ”knagen” trækker i nakken, og det kan betyde af vi udvikler nakkesmerter og hovedpine på længere sigt.

Råd 2: Hav den ”rigtige” holdning

Man har i mange år troet, at holdningen var meget afgørende for udvikling af nakkesmerter og hovedpine. Dette er i mellemtiden blevet modbevist utallige gange, og man har derfor været nødt til at omformulere fokus.
Konklusionen ift. siddestillinger er, at det kan være en rigtig god ide at skifte stilling et par gange i timen, og samtidig sørge for at tage en pause, hvor du kommer op fra din siddende stilling og laver lidt skulderrulninger, lette udstrækningsøvelser eller henter en kop kaffe.

Så den bedste stilling, når det kommer til siddestilling og holdning, er den næste stilling!

Råd 3: Stillesiddende arbejde kontra aktivitet og bevægelse

Træning og bevægelse er rigtig godt! Kroppen bliver stærkere og sundere, hvis du sørger for at bevæge dig. Når vi belaster kroppen gennem styrketræning og daglig motion bliver den stærkere. Det betyder i det daglige at den relative belastning bliver mindre, og du kan derfor holde til at sidde foran computeren eller udføre daglige opgaver i længere tid ad gangen.

Derfor – sørg for at træn musklerne i nakken og omkring skulderne 2-3 gange om ugen og dyrk motion med moderat puls 2-3 gange om ugen.

Råd 4: Passer din hovedpude?

​​Hos Fit&Sund Fysioterapi har vi specialiseret os i mennesker med nakkesmerter i alderen 40+. Det der er fælles for mange mennesker i den aldersgruppe er, at vi ofte bliver stivere i nakken med alderen. En af de ting, der kan hjælpe på nattelige smerter eller reducere oplevelsen af spændinger eller stivhed, når du vågner om morgenen er en god pude, der passer til dig.
Som tommelfingerregel skal du vælge en mere fast og tyndere pude jo dårligere bevægelighed, du har i nakken. På den måde udsætter man ikke nakken for unødvendigt stræk og stress omkring leddene og bringer dem i en yderstilling, som hvis man havde en høj eller meget blød pude.

Råd 5: Gør-Det-Selv-Behandling

​Nogle mennesker med nakkesmerter, spændinger eller hovedpine har god gavn af massage, og det kan du gøre derhjemme. Det eneste du skal bruge, er en bold som er fast (tennisbold, Lacrosse bold – hård gummibold) og en væg/gulv. Placer bolden på den ømme muskel og pres lidt mod bolden. Masser derefter området i 2-3 minutter – nemt, hurtigt og kan have en god effekt.

Det var vores guide med 5 simple råd til at reducere nakkesmerter og hovedpine. Så hvis du er i alderen 40+ og oplever daglige, irriterende og frustrerende nakkesmerter og hovedpine, der generer din nattesøvn og gør, at du skal tage smertestillende piller for at falde i søvn eller få dagen til at hænge sammen, så vil du med stor sandsynlighed opleve en gavnlig effekt, hvis du følger rådene.

Hvis du derimod har prøvet at se tiden an, har fulgt lignende råd eller måske har været behandlet af en fysioterapeut, kiropraktor eller massør tidligere – og ikke har fået et resultat endnu – så har du mulighed for at anmode om vores gratis screening.

Til vores gratis screening har du mulighed for at få undersøgt dit problem af vores specialister, der er vant til at arbejde med de her problemer på daglig basis og allerede har hjulpet hundredvis af mennesker. Du har mulighed for at få svar på dine spørgsmål og bekymringer, og få hjælp til at træffe den bedste mulige beslutning om at få behandling hos os.

Hvis det lyder som noget for dig – så vil vi gerne invitere dig til at anmode om en gratis screening ved at klikke på linket nedenfor:

KLIK HER FOR AT ANMODE OM GRATIS SCREENING

DEL MED ANDRE

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *